HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > BELFÖLD > Elérte az árvíz a fővárost

t: 386

Elérte az árvíz a fővárost

Kismarosnál már a homokzsákokat rakják, hogy megvédjék az áradó Dunától a partmenti víkendházakat. 150 épület van veszélyben. Az önkormányzat felszólította a tulajdonosokat, hogy mentsék értékeiket. Esztergomnál elsőfokú a készültség.

1458 kilométeren első fokozatú, 179 kilométeren másodfokú, 126 kilométeren harmadfokú a készültség. A Hármas-Körös, a Kettős-Körös, a Fehér-Körös és a Fekete-Körös egyes szakaszain harmad-, Sebes-Körösön, a Hernádon, a Dunán és a Lajtán bizonyos területeken másod-, míg a Zagyván, a Taktán, a Bodrogon, a Tiszán, a Sajón és a Szamoson, illetve a Rábán és a Mosoni-Dunán első fokú a készültség - derül ki a vizugy.hu honlapon közzétett jelentésekből. A Maros vízgyűjtője kivételével valamennyi folyó felső szakaszain csökkenésnek indult a vízszint.

A budai alsó rakpart újbóli megnyitására akkor kerülhet sor, ha az árvíz levonulását követően a közterület-fenntartók végeztek a rakpart fertőtlenítő takarításával.

A Maros áradása miatt veszélybe került Makó környéki üdülők, kiskertek tulajdonosai nem annyira az ártól, hanem azoktól tartanak, akik az árvizet követően „gumicsónakokkal járják végig a nyaralókat és fosztogatnak”. A folyó várhatóan szerdán-csütörtökön tetőzik, négy méter feletti vízállással.

Az Útinform jelentése szerint a Tiszán általában járnak a kompok, ám a folyó felső szakaszán, Tiszatardos és Tiszalök között a levonuló uszadék miatt szünetel a közlekedés. Balsánál és Tiszacsegénél a magas vízállás miatt nem jár a komp.

Belvízvédelmi készültséget 69 szakaszon tartanak fenn: első fokozatút 43, másodfokút 26 szakaszon. Az elöntött terület nagysága jelenleg 97 ezer hektár, ebből 52 ezer hektár vetés, illetve szántó.

Az MDF szerint az ár- és belvízveszélyre tekintettel kormánybiztost kellene kineveznie a kormánynak. Katona Tamás (MDF) szerint ily módon sokkal hatékonyabb intézkedéseket lehet tenni. A honvédség igénybe vételére a kormánybiztos elég, ha utasítást ad, míg egyébként a hivatalos út igen bonyolult - mondta példaként a politikus a Magyar Rádióban.

[LHP.HU]

2005.03.22. 00:13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek